Creștinii și depresia: definiția afecțiunii, tipuri, simptome, cauze, soluții | dr. John Lockley

Creștinii și depresia: definiția afecțiunii, tipuri, simptome, cauze, soluții | dr. John Lockley

Scris în . Publicat în Emoții.

CE ESTE DEPRESIA?

Nu pot accentua îndeajuns faptul că depresia la creștini este puțin diferită față de depresia oamenilor care nu sunt implicați în biserică. Motivul? Există îngrijorări, probleme, stres și presiuni cu care se confruntă creștinii și cu care oamenii care nu sunt în biserică nu se confruntă.

Creștinii doresc întotdeauna să-L reprezinte pe Dumnezeu, să fie agenții lui Dumnezeu, mesagerii Lui. Ei trebuie să fie martori pentru ceilalți oameni. Asta pune mult stres pe oameni. Nu este un stres pe care el sau ea trebuie să-l excludă, dar este o greșeală care se face ușor.

De asemenea, stresul apare din cauza naturii vieții de creștin. Suntem chemați să fim diferiți și să nu trăim în lume. Aceasta aduce stres și tensiune. Preotul, care descrie intens un mod de a trăi ca și Hristos într-un sat, unde poate are doar câțiva oameni care să îl susțină, poate fi sub un stres intens, local, pentru că pare a fi stâlpul comunității, cel care Îl reprezintă pe Hristos pe pământ. Poate că nu se simte pregătit să facă acest lucru.

Dacă faci parte din biserică nu devii imun la depresie. Este foarte important să știm acest adevăr.

Ce este depresia? Să vorbim despre simptome. Depresia nu este un subiect ușor de definit. Sunt o mulțime de lucruri care au legătură cu ea. Nu te poți uita la o persoană și să spui că suferă de depresie pentru că prezintă un anumit semn, iar o persoană care, cu siguranță, suferă de depresie poate să nu prezinte deloc acel semn, ci poate să aibă alte semne.

CARE SUNT PRINCIPALELE SIMPTOME?

În primul rând, menționăm sentimentele de oboseală, de letargie, de deznădejde, sentimentul incompetenței.

Ai probleme cu somnul. În special, din experiențele mele, cu trezitul devreme. Persoana care merge la somn întâmpină câteva dificultăți, apoi se trezește la unu, două sau trei dimineața, este obosită și i-ar plăcea să doarmă, dar nu poate. Apare lipsa de concentrare. Incapacitatea de a face anumite lucruri este ridicată. Când eram foarte depresiv, citeam în manualele mele de la Medicină, începeam un paragraf. Ajungeam la sfârșitul primului rând și nu știam unde sunt. Trebuia să o iau de la început. Încercam să citesc acel paragraf de foarte multe ori pentru a-l înțelege. Era foarte dificil. Asta se întâmplă când suferi de depresie.

Ai un sentiment de plictiseală emoțională. Uneori poți fi iritat. Asta îi face pe oameni foarte îngrijorați, pentru că ei nu se mai înțeleg. Poți fi foarte neliniștit și depresiv. O persoană care se grăbește, fiind tulburată de orice, poate să fie depresivă. Neliniștea este adesea vârful aisbergului.

E interesant că în secolele al XVI-lea și al XVII-lea ne gândeam la anxietate ca fiind un lucru diferit față de depresie. Acum nu mai credem. Acum tindem, în general, să ne gândim la lucrul numit anxietate-depresie, în care elementele anxietății și elementele depresiei se află într-un spectru larg. Există anxietate și depresie, iar indivizii care suferă pot fi situați oriunde între cele două.

Este foarte comun acum ca, în loc să le dăm oamenilor calmante pentru anxietate,să le dăm antidepresive. Iar ei se fac mai bine.

Poți prezenta o lipsă de apetit sexual.

Poți avea sentimente de vinovăție.

Poți avea fobii. Este interesant cât de des oamenii cu fobii îngrozitoare pot fi ajutați de antidepresive.

Poți avea un comportament obsesiv să verifici lucruri, spălatul pe mâini. Te simți murdar. Poți avea, cum am spus mai devreme, anxietate, care este legată de iritabilitate.

În unele cazuri, grave, poți chiar să auzi voci, chiar dacă ele nu există. Oamenii cred că sunt nebuni dacă ajung în acel stadiu. De obicei, când auzi voci, fie este o depresie foarte gravă, fie merge într-o altă zonă.

Prezinți un respect de sine scăzut.

Deseori, poți fi paranoic. Crezi că oamenii vorbesc despre tine, gândesc rău despre tine, te vorbesc pe la spate.

Poți avea gânduri de sinucidere. De asemenea, poți avea teama de a comite suicid, care este diferită față de a comite suicid. Uneori oamenii se tem că vor comite suicid. Numesc asta „teama fricii”. Ca și în cazul celor care își imaginează că se aruncă de pe clădiri înalte sau se aruncă sub trenuri. Nu e chiar același lucru cu a dori să te sinucizi. De asemenea, trebuie să facem diferența între parasuicid, cazul celor care vor să atragă atenția asupra lor, și adevărata tentativă de sinucidere, cazul celor care vor cu adevărat să se sinucidă. Aceștia sunt cei care nu vor suna la ambulanță. Aceștia sunt cu adevărat periculoși.

Poți avea diferite simptome: dureri de cap, dureri de spate, palpitații, nod în gât, transpirații, deranjări la stomac și altele asemănătoare.

Un alt lucru important este oscilația simptomelor din timpul zilei. Dimineața te poți simți groaznic și pe parcurs să te simți tot mai bine, până spre sfârșitul zilei, când te simți chiar bine. Apoi, mergi la culcare și totul revine cum a fost la început. Te trezești la ora patru dimineața, lumea se învârte în jurul tău și încep să vină îngrijorările.

Poate că depresia nu va dispărea miraculos, poate e acolo cu un scop și El te va întări, nu ridicând depresia de peste tine, ci ajutându-te să treci prin ea și învățând lecțiile pe care trebuie să le înveți.shutterstock 1544539310

CARE SUNT CAUZELE DEPRESIEI?

Lista e mare, și posibilele cauze fizice ale depresiei pot fi lucruri precum probleme cu tiroida, febră glandulară.

Poți suferi de depresie după ce ai avut diferite infecții virale.

Există EM, cunoscută alteori ca sindromul oboselii cronice. Această epuizare este cunoscută sub numele de gripa Yuppie, dar corect este encefalomielită mialgică. Se crede că există un efect secundar lung al unei infecții virale care vă poate da, de asemenea, o stare de depresie.

Poți face depresie din cauza tensiunii premenstruale, atunci când au loc schimbări hormonale în perioada menstruației. Pot apărea schimbări hormonale generale ale altor hormoni din corp.

Poți avea depresie postnatală, despre care cred că a auzit toată lumea. Ai o depresie normală după ce naști, un fel de depresie postpartum de trei zile, dar depresia postnatală este puțin diferită. Este ceva ce se întâmplă după aceea și e mult mai intensă.

Poți avea alergii la mâncare, ceea ce cauzează depresia și ai o reacție ciudată la medicamente. Știu asta, pentru că eu am avut.

Cancerul poate produce depresie, doar pentru că ai cancer, din cauza emoțiilor la gândul că poate vei muri. Radioterapia și chimioterapia pot produce depresie.

Alcoolul, de asemenea, te poate face depresiv. Majoritatea oamenilor cred că alcoolul îi reface. Nu face asta, este un calmant. Calmează unele părți, care sunt lucrurile care te fac să te îngrijorezi, așa că, la început te face să te simți mai bine, deoarece calmează părțile care te neliniștesc, dar, de fapt, este un sedativ global. De asemenea, efectele cantităților mari de alcool, de-a lungul timpului nu sunt bune deloc.

Medicamentele pot produce depresie, în special, medicamentele anti-anxietate, cele ca benzodiazepinele. Sunt benefice, dar dacă le iei prea mult timp și în cantități mari, pot avea un efect advers și te pot face, de asemenea, depresiv.

La fel și drogurile ilegale.

Bolile cronice nediagnosticate, precum hepatita. Apoi, este o boală surprinzătoare numită tulburare afectivă sezonieră. În engleză este format din acronimul SAD (sad, în engleză, înseamnă trist). Poți suferi de depresie în luna octombrie. Prin aprilie începi activitatea, curățenie de primăvară, fugi încolo și încoace, și te simți mult mai bine. Este legat de cantitatea de lumină care trece prin ochii tăi. Am descoperit că, în prezența unui anumit gen de lumină, creierul oamenilor se va trezi puțin și nu vor mai fi atât de triști.

EXISTĂ MAI MULTE TIPURI DE DEPRESIE

În primul rând, există depresia exogenă, cuvânt ingenios ce înseamnă „format la exterior”. Mai este numită și depresie reactivă. Poți suferi de depresie endogenă, atunci când lucrurile se întâmplă în interiorul tău, nu ai control asupra lor, ești făcut în acest fel, și așa funcționează cromozomii tăi și, de asemenea, genele tale.

Din nefericire, unii oameni sunt făcuți așa și nu produc suficiente substanțe chimice, așa că ei vor obosi mai repede, prin urmare, vor avea această problemă mai ușor. Poți avea un timp de depresie mixtă. Spuneam despre oamenii care suferă de depresie endogenă că, dacă substanțele chimice lucrează la un nivel oarecum scăzut, apoi sunt puși în câteva situații de stres, sunt înfrânți mai repede decât o altă persoană.

Să vorbim despre cauzele mentale ale depresiei. Ne-am referit deja la evenimente exterioare dar, mai presus de toate, există surse precum atitudinile din trecut.

Dacă ai fost învățat de părinți să gândești într-un anumit mod, conștient sau inconștient, preiei idei despre tine însuți care nu sunt relevante în prezent. Dacă atunci când erai copil erai mereu dezordonat și mama ta îți spunea întotdeauna: „Vrei să-ți faci ordine în cameră? E mizerie din nou. Uită-te la mizeria asta. Ești un dezordonat.”

Vei prelua acel mesaj – că ești un dezordonat care nu poate strânge lucrurile, și când vei ajunge la vârsta de 21 de ani, vei deveni obsedat de lucruri. Poate că asta explică lucrurile. Ai o atitudine față de tine însuși care vine din trecutul tău.

Probabil că părinții tăi nu au vrut să te învețe asta, ci au vrut să te învețe să fii ordonat atunci când este nevoie. Să nu fii prea ordonat, ci doar să o faci așa cum trebuie, dar, din nefericire, s-a mers prea departe. Ai învățat ceva și ai aplicat. Nu te-ai gândit ce aplici și de ce.

CUM SE MANIFESTĂ DEPRESIA LA CREȘTINI?

Depresia la creștini nu este ceea ce crezi. Nu este o boală spirituală. Are un scop folositor în cazul multor oameni. Sunt lucruri pe care le poți învăța dacă ești depresiv și pe care nu le poți învăța în niciun alt mod. Poate că Dumnezeu vrea să treci prin această depresie pentru că a pregătit pentru tine lucruri bune și vrea ca tu să faci în viitor lucruri bune pentru alți oameni.

Urmează să analizăm comparativ simptomele generale ale depresiei împreună cu cele pe care le pot suferi creștinii.

Simptomele „clasice” sunt: un respect de sine scăzut, lipsa expresivității, teama, lipsa de concentrare, vina și paranoia. Lucruri destul de grave.

Să ne îndreptăm atenția către unele simptome importante ale depresiei la creștini: un merit de sine scăzut în fața lui Dumnezeu, o bucurie sau fericire scăzută, neliniște sau teamă, incapacitatea de a citi Biblia sau de a te ruga, sentimentul de păcat și vinovăție și chiar și frica de a păcătui împotriva Duhului Sfânt.

Cu siguranță te uiți la acestea și spui că o persoană care are aceste simptome nu poate fi un creștin bun, nu-i așa ?

Depresia la creștini nu este ceea ce crezi. Nu este o boală spirituală. Are un scop folositor în cazul multor oameni. Să fim serioși, uitați-vă la asta: un merit de sine scăzut în fața lui Dumnezeu, o bucurie sau fericire scăzută, roadele Duhului: dragostea, bucuria, pacea. Voi pune simptomele depresiei prezentate anterior alături de simptomele creștinilor.

Simptomele depresiei: respect de sine scăzut. La creștini, se manifestă ca lipsa vreunui merit în fața lui Dumnezeu. Aceasta nu este o problemă spirituală, ci una obișnuită a depresiei, căreia i se adaugă și partea spirituală.

Lipsa expresivității: nu mai ai atâta bucurie și fericire. Am vorbit deja despre asta.

Neliniștea: creștinii depresivi au la fel de multă teamă și neliniște ca și necreștinii.

Lipsa de concentrare: incapacitatea de a citi din Biblie sau a te ruga. La fel cum am spus mai devreme, când studiam, citeam primele rânduri, doar primele propoziții, și trebuia să o iau de la început fiindcă nu puteam parcurge un paragraf. Același lucru se întâmplă și atunci când creștinii care suferă de depresie încearcă să se roage. Ei încep să spună: „Te rog, Doamne, vrei să...”, apoi se blochează și încearcă să o ia de la început.

Sentimentele de vinovăție și paranoia, care duc la un sentiment de păcătuire chiar și la teama de a nu păcătui împotriva Duhului Sfânt.

Iată ce produce depresia în cazul oamenilor care au un aspect religios în viețile lor. Așadar, depresia la creștini nu este o problemă spirituală. În foarte puține cazuri mă pot gândi la cineva care a avut o cauză spirituală a depresiei lui. De fapt, nu am întâlnit pe nimeni care să aibă o cauză spirituală a depresiei - dacă era creștin, bineînțeles. Mă pot gândi la o singură condiție în care poate exista o cauză spirituală a depresiei tale și asta e atunci când ai un păcat despre care ești conștient și de care refuzi să te ocupi, așa cum e persoana care trăiește în adulter și refuză să renunțe la asta. Pot înțelege că acea situație îi poate produce depresie. Dar pentru toți ceilalți creștini, depresia nu este o boală spirituală. Acestea sunt toate manifestări dinspre rațiune înspre spiritual.shutterstock 1561834507

SUNT CREȘTIN ȘI AM DEPRESIE. CE SĂ FAC?

Biblia spune să ne împărtășim poverile. Asta înseamnă: „Împărtășește-ți poverile.” Nu trece peste ele. Pericolul este că, dacă nu faci asta, vei trăi o minciună. „Sunt un creștin fericit!” Este neadevărat și știi acest lucru. În plus, e posibil ca oamenii să citească ce e sub masca ta.

Fii sincer! Nu-L dezamăgești pe Dumnezeu, ci, de fapt, Îl onorezi pe Dumnezeu pentru că recunoști, după cum am mai spus, că El ți-a dat această povară ca să te ocupi de ea și să treci peste.

Nu nega. Dacă încerci să negi faptul că suferi de depresie, în calitate de creștin, apoi transmiți oamenilor tot felul de idei amuzante despre biserică, se va spune că urmașii lui Isus nu pot suferi de depresie, că e ceva în neregulă cu credința și că se exagerează totul. Este foarte evident faptul că și creștinii pot suferi de depresie, la fel cum pot avea diabet sau cancer la sân. Nimeni nu are vreo problemă să spună că e diabetic, nu-i așa? „Nu ar trebui să fiu diabetic.” Care e diferența dintre diabet și depresie? Niciuna. În realitate, e rezultatul substanțelor biochimice.

Fii curajos! Ce are curajul de-a face cu ieșirea din depresie? Ai nevoie de curaj pentru a da jos acel limitator. Ai nevoie de curaj pentru a te lupta cu lucrurile. Ai nevoie de curaj pentru a recunoaște că motivul pentru care te-ai căsătorit cu soțul tău a fost pentru că semăna cu tatăl tău, mai ales dacă lucrurile nu merg bine. Ai nevoie de curaj pentru a lupta cu gândurile care spun că Dumnezeu nu e cu tine.

Uneori, oamenii sunt speriați.

Seamănă puțin cu a fi pe o insulă pustie, știind că singurul loc în care poți merge este continentul, de care ești despărțit printr-un canal. Dar în canal sunt rechini și trebuie să înoți prin acel el pentru a trece de partea cealaltă. Ai nevoie de curaj pentru a intra în apă. Alternativa este să rămâi pe insulă și să fii așa pentru tot restul vieții. Singura cale prin care poți ajunge pe țărm este să înfrunți rechinii.

Trebuie să fii foarte curajos pentru a face astfel de lucruri atunci când suferi de depresie. Nu încercați să faceți asta singuri, decât dacă știți cu adevărat ce faceți. E mult mai bine să faceți asta cu un prieten, sau doi, sau patru. Când ajungeți la rechini veți fi surprinși pentru că mulți dintre ei se vor dovedi a fi ceva minuscul și trebuie să te vă uitați la ei cu lupa. Asta se va întâmpla doar când veți ajunge la ei și vă veți uita la dinții lor, descoperind că nu au niciunul.

CUM ÎI AJUT PE ALȚII CARE SUFERĂ DE DEPRESIE?

Cum oferim ajutor spiritual? Sloganul meu este: „Dumnezeu te iubește așa cum ești acum.” Asta înseamnă că, oricum ai fi, Dumnezeu te iubește. El poate vrea să schimbe lucrurile, dar schimbarea nu este o condiție pentru dragostea Lui. El te iubește așa cum ești acum. Este cel mai important mesaj spiritual.

Este important să te asiguri că oamenii realizează că situația în care te afli este un pas pozitiv și nu unul negativ. „Ai depresie. Ei bine, ne vedem anul viitor. Am fi putut să te ajutăm în biserică...” Acesta este un creștin în pregătire. Dacă i-am fi spus acelui creștin care se pregătește: „Vreau să mergi în Malarway” sau „Vreau să mergi și să fii misionar undeva unde este foarte periculos și să fii omorât pentru asta.” Poate înghiți în sec și spui: „Bine, de aceea mă vrea Dumnezeu pe mine. Voi merge. Sunt un misionar în pregătire. Sunt evanghelistul Lui.” Și toți oamenii din biserică spun: „Uitați-vă la această persoană minunată care merge...”, oriunde ar merge.

Oamenii care sunt acum în depresie vor fi mâinile, picioarele și limba lui Dumnezeu. Pentru viitor, ei sunt la fel de mult oamenii Lui în pregătire ca persoana care învață o limbă dificilă în Colegiul Biblic. Când vedeți persoane care se află în depresie, mulțumiți-le și binecuvântați-le. Ei sunt oamenii lui Dumnezeu, făcând lucrarea lui Dumnezeu, chiar dacă nu înțeleg unde va duce asta sau unde îi va conduce. Ei sunt în mijlocul palmei lui Dumnezeu.

Fii foarte răbdător. Fii un Barnaba, unul care încurajează. Este extraordinar cât de mult ajută încurajarea. Eu sunt englez și cred că noi, englezii, nu ne prea pricepem la asta, suntem puțin prea timizi și puțin rezervați. Ne este foarte greu să mergem la cineva și să-i spunem: „Ai făcut o treabă bună! Mulțumesc! A fost de mare ajutor.” sau doar să spunem: „Îmi place de tine. Mulțumesc că ești tu însuți.”

Persoanele depresive se îngrijorează de faptul că sunt ele însele. Nu se plac. Le-ar plăcea să fie altcineva, cineva mai bun. Să mergi la ei și să le spui: „Îmi place de tine, soră creștină, frate creștin.” Este o așa mare încurajare să le spui că îți place de ei.

Fii foarte răbdător. Fii un Barnaba, unul care încurajează. Este extraordinar cât de mult ajută încurajarea.

Arată-le lor și altora că nu ți-e teamă să fii prietenul lor, la fel cum nu trebuie să te ferești de oamenii cu dizabilității. Dacă privești oamenii și îți imaginezi cum o persoană într-un scaun cu rotile interacționează cu oamenii care merg pe stradă, vei realiza că oamenii ocolesc un scaun cu rotile, ca și cum nu ar vrea să fie contaminați de ei. Poți avea aceeași problemă psihologică tristă cu depresia: nu vrei să fii asociat cu persoana depresivă. Faci un pas în spate pentru că nu vrei ca oamenii să creadă că intri în acea categorie, ceea ce e foarte trist.

Lucrul important este să le spui: „Sunt prietenul tău” și să le spui altora: „Sunt prietenul lor. Cred în ei. Poate voi nu credeți, dar eu cred.” Asta ne spune că acești oameni sunt ai lui Dumnezeu, se poate avea încredere în ei. Ei pot trece peste asta cu ajutorul iubirii lui Dumnezeu și a oamenilor.

Rugați-vă pentru ei.

Rugați-vă pentru ei, slujiți-le și încurajați biserica să facă la fel. Spuneți-le că vă rugați pentru ei, dar faceți și ceva practic pentru ei, fiindcă nu este îndeajuns să vă rugați. Este aproape o insultă să le spuneți că vă rugați pentru ei, dar nu îi veți ajuta cu copiii, nu veți face de mâncare pentru ei, și totuși îi întrebați dacă merg ei în locul vostru să împartă broșuri. 

Tratează îndoielile și neliniștile cu finețe, nu cu judecată. Ni s-a spus să nu fim judecătorii altor oameni. Nu știm prin ce trec ei. Dumnezeu știe prin ce trec ei. El trebuie să decidă, El este Judecătorul.

Îi poți ajuta cu ajutor medical. Încurajează oamenii depresivi să caute sfatul medicului. Este o tendință groaznică printre creștini să creadă că este ceva greșit dacă mergi la un psihiatru, dar nu este.

Dumnezeu ne-a dat minți, iar aceste minți lucrează într-un anumit mod, iar când acestea nu mai merg bine au nevoie de ajustare.

Psihiatrul este cel care te va ajuta cu asta. Dacă nu este așa, atunci oricine are chemarea de a fi doctor este neascultător de Dumnezeu, dacă vă gândiți la asta. Nu văd nimic greșit în a te ruga pentru vindecare, iar apoi a merge la doctor pentru a o primi.

Spuneţi-le să continue să ia pastilele. Unul dintre lucrurile pe care nu le-am spus despre a lua pastile este că e important să le iei pe termen lung. Dacă iei medicamente anti-anxietate, atunci ele produc dependență chiar și în cantități mici, așa că nu trebuie folosite prea des. În general, antidepresivele nu produc dependență.

Atunci când ai un atac de depresie de preferabil este să continui să iei antidepresive conform recomandării medicului psihiatru. Unii oameni au nevoie de ele toată viața. Nu e nimic greșit cu asta. Diabeticii au nevoie de insulină toată viața. Nimeni nu se îngrijorează, nu-i așa? Continuați să luați pastilele. Nu vă fie teamă de medicamentație. Pastilele sunt bune, ajută oamenii și salvează vieți pentru că uneori oamenii comit suicid, iar antidepresivele pot opri asta în cazuri foarte severe.

Mergeți la terapie. După cum am mai spus, creștinii sunt adesea îngrijorați când e vorba să meargă la psihiatru sau psihoterapeut. Aceștia sunt oameni care pot ajuta. Dacă psihoterapeutul sau consilierul își face treaba cum trebuie, atunci nu își va impune propriile credințe asupra pacientului. Asta ține de un psihoterapeut bun. Ajuți pacientul să-și afle răspunsurile și nu ți le impui pe ale tale. Prin urmare, dacă lucrezi ca psihoterapeut cu cineva care este credincios, este datoria ta să lucrezi având acele credințe și să ajuți pacientul sau clientul să-și găsească răspunsurile cu ajutorul credinței lor.

Este important să oferi ajutor fizic și personal. Te poți ruga pentru cineva, dar acea rugăciune nu este de niciun folos dacă nu ești prieten cu el și nu-l ajuți. Asta înseamnă să fii disponibil și la ora 3 dimineața, când îl lovește panica, se uită la pastile și se întreabă dacă să le ia sau nu ca să se sinucidă. Atunci sună un prieten pe care știe că se poate baza și care va fi alături de el. Așa arată prietenia, așa se manifestă dragostea creștină!

shutterstock 1843714756

DUMNEZEU TE IUBEȘTE AȘA CUM EȘTI ACUM!

Nu în ultimul rând, trebuie să-ți amintești că, oricine ai fi, Dumnezeu te iubește. Din fericire, majoritatea celor care suferă de depresie, o vor depăși. Deși nu este valabil pentru toate cazurile, este adevărat pentru majoritatea. Nu contează cine ești, dacă ești creștin sau nu, dacă ești depresiv sau nu, oricine ai fi, Dumnezeu te iubește așa cum ești în acest moment!

Extras din seminarul „Creștinul și depresia”, susținut de doctorul John Lockley și produs de CTA UK. Publicat inițial în revista Alfa Omega TT Magazin, numărul martie-aprilie 2021.

Seminarul „Creștinul și depresia” se difuzează pe canalul Alfa Omega TV din 3 martie până în 21 aprilie (inclusiv) 2021, în fiecare miercuri, de la 15:30. Puteți urmări progamele canalului TV și pe site-ul nostru: https://alfaomega.tv/canal

Etichete: consiliere, depresie
583 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.