
Politicienii evanghelici și influența lor în politica din Brazilia
Politicienii susținuți de biserică au avut rezultate bune la alegerile locale, însă „majoritatea politicienilor evanghelici sunt mai corupți decât necreștinii”, spune sociologul Paul Freston într-un interviu.
Politicieni evanghelici protestând împotriva Marșului Pro Gay în Brazilia
Câteva agenții de media internaționale au raportat în ultimele luni despre influența crescândă a așa-numitelor „grupuri evanghelice”- un număr mare de politicieni care au fost propulsați la putere de către unele dintre cele mai mari denominațiuni evanghelice din Brazilia.
La alegerile locale recente, unul dintre câștigători a fost episcopul Marcelo Crivella, un cunoscut cântăreț care este și membru al grupului neo-penticostal Igreja Universal do Reino de Deus (controversata Biserică Universală a Împărăției lui Dumnezeu). El va merge mai departe în runda a doua pentru a deveni primarul orașului Rio de Janeiro.
Dar toți creștinii evanghelici din Brazilia votează pentru aceiași candidați politici? Sunt cei susținuți de biserică întotdeauna un exemplu de onestitate și valori? Care sunt așteptările de la relația dintre biserica evanghelică și putere?
„Majoritatea politicienilor evanghelici sunt mai corupți decât politicienii necreștini”, spune Paul Freston, un sociolog britanic care trăiește în Brazilia de peste trei decenii și contribuie periodic la revista braziliană evanghelică Ultimato.
„Cu patruzeci de ani în urmă, era un lucru obișnuit să auzi oameni necredincioși spunând: «Este păcat că evanghelicii nu se implică în politică! Ar fi bine ca ei să se implice mai mult, să aducă lucruri bune în lumea politică». Ei bine, astăzi nimeni nu mai spune asta.”
Freston predă în alte țări și a scris mai multe cărți, inclusiv Religiao e Política, Sim. Igreja e Estado, nao (Religie și politică, da. Biserica și statul, nu).
El a răspuns la întrebările adresate de Evangelical Focus. Citiți interviul în următoarele rânduri:
Întrebare: Care este prezența reală a creștinilor în Brazilia? Câte biserici evanghelice se indentifică cu Declarația de credință a Alianței Evanghelice și câte sunt mai degrabă niște culte?
Răspuns: Prima întrebare este una foarte ușoară, însă a doua este foarte grea. La recensământul din 2010, 22% din populație s-a declarat evanghelică. Un studiu din 2014 realizat de Pew Forum în America Latină a estimat că 26% din populație ar fi evanghelică, iar eu personal cred că este o estimare rezonabilă. Așadar, unu din patru brazilieni este evanghelic.
Cel mai probabil, două treimi sunt penticostali. Este foarte greu de spus câți dintre ei se identifică cu Declarația de credință a Alianței Evanghelice. Liberalismul protestant este foarte rar întâlnit în Brazilia, iar la celălalt capăt al spectrului, există un sector mare de oameni care cred mai degrabă într-un fel de evanghelie a prosperității. Deci cel mai probabil aceștia nu se identifică cu Declarația de credință a Alianței Evanghelice.
Întrebare: În Brazilia a avut loc procesul de intimidare a fostului președinte Dilma Rousseff. Mulți au vorbit despre „presiunea evanghelică”...
Răspuns: Ei bine, e mai complicat... Trebuie să înțelegeți că a existat o implicare majoră a evanghelicilor în politică încă din anii 1980, de la revenirea democrației.
Această implicare a fost în mare măsură un fenomen condus de marile denominațiuni penticostale. Sistemul politic brazilian este diferit de majoritatea celorlalte țări din America Latină. Deci, este posibil ca aceste biserici să-și aleagă persoanele în Congres în număr foarte mare. Ei trebuie să fie membri ai unui partid, dar partidul nu este cu adevărat important, ei au obligații față de biserică.
Așadar, în Brazilia există ceea ce a ajuns să fie numit Bancadas Evangélicas (în engleză, „evanghelic caucuses”). În zilele noastre numără aproximativ 70-80 de membri, în special în Camera inferioară a Congresului.
Asta nu înseamnă neapărat că acești candidați reflectă opiniile politice ale evanghelicilor în general, dar reflectă capacitatea acestor denominațiuni mari de a-și mobiliza membrii în favoarea unui anumit candidat.
De fapt, nu toți acești oameni au fost împotriva guvernului lui Dilma Rousseff sau a predecesorului lui, Lula. De exemplu, Biserica Universală a Împărăției lui Dumnezeu ( care este un mare grup neo-penticostal) și un sector amplu al Adunărilor lui Dumnezeu (cea mai mare denominație din țară) au făcut parte din baza coaliției politice care a susținut guvernul PT, Partidul Muncitorilor (Rousseff, Lula ...) Un alt sector mare al Adunărilor lui Dumnezeu și al Bisericii Foursquare făceau parte din opoziție.
În tot procesul de punere sub acuzare, guvernul a pierdut sprijinul Congresului și, de asemenea, a pierdut sprijinul majorității evanghelicilor din Congres. Aici a avut un rol Eduardo Cunha. El a fost președintele Congresului în momentul în care au început procedurile de demitere. El a devenit elementul principal în promovarea procesului. Presupun că trebuie să-l numim „evanghelic". El este un model de politician evanghelic din ultimii 20-30 de ani. El nu este cu adevărat un evanghelic activ, ci a devenit un om important în politică cu ajutorul unor politicieni evanghelici. A lucrat pentru un post de radio creștin din Rio și a devenit foarte cunoscut, iar în cele din urmă a fost ales în Congres. Așadar, el nu este un om care a demonstrat cu adevăart că are credință în Dumnezeu, însă pentru toată lumea el este „un politician evanghelic”. În același timp, are o reputație extrem de proastă: se spune că ar fi un om foarte corupt și periculos. A fost înlăturat din președinția Congresului și de asemenea, a fost eliminat din Congres.
Eduardo Cunha
Întrebare: Cei mai mulți creștini evanghelici din Brazilia votează un candidat datorită credinței lui creștine sau se bazează mai degrabă pe stilul de viață și integritatea candidatului atunci când îl aleg?
Răspuns: Cu siguranță evanghelicii nu votează bazându-se pe integritatea candidatului pentru că cei mai mulți politicieni evanghelici sunt mai corupți decât necredincioșii.
În cazul penticostalilor, majoritatea liderilor bisericii încearcă să își convingă membrii să voteze pentru un anumit candat. Ei spun de la amvon: „Trebuie să votați persoana respectivă pentru că el este candidatul nostru”.
Această metodă nu funcționează niciodată 100%. Poate doar jumătate din oameni iau în considerare ce se spune de la amvon. Ei spun: „Mă supun pastorului în lucrurile religioase, dar nu trebuie să ascult pastorul în lucrurile politice”. Alți credincioși spun: „Am votat întotdeauna acest candidat care nu este evanghelic pentru că îl cunosc”, deci nu este niciodată 100%. Dar ei, liderii religioși, încă reușesc să convingă mulți oameni să voteze un anumit candidat.
La baptiști, presbiterieni, metodiști, luterani și așa mai departe, lucrurile stau complet diferit. Aceste biserici, chiar dacă există cineva cunoscut care candidează, nu le spun membrilor pe cine să voteze. De ce? Deoarece majoritatea membrilor acestor biserici sunt oameni din clasa de mijloc, iar oamenilor din clasă de mijloc nu le place să li se spună cu cine să voteze. Ei sunt mai tradiționali, spunând că votul este secret, votul este o decizie personală și nimeni nu ar trebui să spună nimănui pe cine să voteze.
Unii politicieni fac parte din aceste biserici, dar baza lor electorală nu poate fi formată doar din biserici, ci de obicei au și altă bază non-religioasă. Veți găsi creștini evanghelici în aproape toate partidele din Brazilia, pe întreg spectrul. De la stânga la centrul-stânga, spre centru, spre centru-dreapta și spre dreapta ... Cu excepția unor partide mici de stânga.
Puteți găsi candidați evanghelici în alegerile locale sau naționale. Sistemul politic brazilian încurajează acest lucru. Fiecare parte dorește să maximizeze numărul total de voturi pe care urmează să-l obțină, de aceea, de obicei, sunt bucuroși să includă și candidații evanghelici.
Întrebare: Cum sunt percepuți politicienii evanghelici de către necredincioși?
Răspuns: Nu sunt priviți deloc cu ochi buni. Au o imagine foarte proastă. În urmă cu patruzeci de ani era un lucru obișnuit să auzi oameni necredincioși spunând: „Este păcat că evanghelicii nu se implică în politică! Ar fi bine ca ei să se implice mai mult, să aducă lucruri bune în lumea politică.” Ei bine, astăzi nimeni nu mai spune asta. Imaginea pe care politicienii creștini o au este una foarte proastă.
Mereu există câte un politician evanghelic cu imagine bună, dar în mare parte imaginea lor este pătată. De obicei, când oamenii se gândesc la politicienii evanghelici, se gândesc la corupție, incompetență, se gândesc la oameni care spun lucruri stupide sau la propuneri de pe urma cărora să beneficieze doar ei sau grupurile evanghelice. În prezent, imaginea este una foarte proastă.
Crivella
Întrebare: În afară de politică și de putere, creștinii evanghelici din Brazilia cred că există și alte modalități de a influența societatea în bine?
Răspuns: În primul rând, există evanghelici care cred că implicarea în politică este importantă, dar ar trebui să fie diferită de modul în care a fost făcută până acum.
Apoi, sunt oameni care cred că este mai importantă acțiunea la nivelul societății civile. Să nu ne concentrăm toată atenția pe putere și politică, ci mai degrabă pe organizațiile societății civile și să schimbăm cultura politicii începând cu lucrurile de jos. Da, mulți evanghelici gândesc așa.
Întrebare: Care sunt prioritățile creștinilor atunci când votează? În afară de subiectele obișnuite controversate, cum ar fi homosexualitatea sau avortul, credincioșii se gândesc la alte probleme precum lupta împotriva corupției și a sărăciei, la educație sau sănătate?
Răspuns: Realitatea este că politicienii evanghelici sunt la fel de corupți sau chiar mai corupți decât necredincioșii. Dar încă există un discurs evanghelic foarte puternic împotriva corupției. Evident că nimeni nu are un discurs care să apere corupția. O mulțime de evanghelici sunt implicați sincer în lupta împotriva corupției.
Dacă vrei să mobilizezi o comunitate apolitică precum este comunitatea evanghelică, un discurs împotriva corupției este o modalitate ușoară de a o face. Toată lumea știe că corupția este rea și că trebuie condamnată din punct de vedere moral. Așadar, poți transfera un fel de discurs moral tradițional religios în sfera politică. Asta nu înseamnă neapărat că lucrurile se rezolvă, deoarece motivul corupției în politică este foarte complex.
Desigur că au existat priorități precum avortul sau mișcarea LGBT. Dar aș spune că nu este ca în Statele Unite pentru că în SUA aceste lucruri sunt populare într-un fel. Da, există manipulare din partea politicienilor. Există tele-evangheliști care se fac cunoscuți prin faptul că vorbesc foarte puternic împotriva homosexualității, însă pentru ei este doar o strategie de marketing.
Dar în ce măsură acest lucru mobilizează cu adevărat oamenii și decide votul lor? Acest lucru nu este atât de clar. În Brazilia căsătoria între homosexuali este legală.
Legea privind avortul este foarte strictă. O femeie are voie să avorteze doar atunci când viața mamei este în pericol, în caz de viol sau când copilul are malformații. Așadar, în Brazilia nu există o lege care să permită avortul deci nu ai de ce să lupți împotriva avortului, de aceea acest subiect nu mobilizează oamenii în aceeași măsură ca în SUA.
Și da, aveți un întreg sector de evanghelici care ar gândi mai mult din punct de vedere politic în ceea ce privește problemele justiției, mai ales într-o țară extrem de inegală cum este Brazilia.
Întrebare: Deci, ce credeți că ar trebui să se schimbe pentru ca în viitor politicienii evanghelici din Brazilia să reprezinte mai bine pricipiile biblice?
Răspuns: În primul rând ar trebui să se schimbe atât clasa politică cât și alegătorii. Însă sincer să fiu, nu văd prea multă speranță în acest sens.
Întrebare: Dar nu s-ar putea întâmpla nimic în interiorul bisericilor, o viziune mai largă a societății, mai mult accent pe Biblie care să schimbe părerile...?
Răspuns: Da, dar asta va dura decenii. Tentațiile sunt prea puternice. Realitatea este că vorbim despre o comunitate evanghelică care a devenit foarte, foarte mare. După SUA, Brazilia are cea mai mare comunitate de creștini evanghelici din lume. A devenit foarte mare într-un timp foarte scurt. Există o presiune a pieței care spune că trebuie să ai o biserică plină, iar o biserică nu se umple cu învățătura unor lucruri dificile cum ar fi politica sau etica. Realitatea este că acest lucru nu se va schimba prea curând.
Există două lucruri care vor aduce schimbări la un moment dat în viitor, dar nici una dintre ele nu va fi o lucrare a evanghelicilor. Un lucru ar fi reformele sistemului politic: schimbările în sistemul electoral și sistemul de partide ar putea aduce unele schimbări. Al doilea lucru ar fi că în 20 sau 30 de ani de acum încolo, bisericile vor înceta să crească. Nu poți crește pentru totdeauna. Atunci când creșterea se va opri lucrurile vor începe să se schimbe. Comunitatea de evanghelici va fi mai stabilă, cu mai mulți oameni care se nasc din nou cu adevărat. Așadar, în viitor, oamenii vor dori să aibă mai multe tipuri de învățători: oameni care să învețe pe alții din Biblie, oameni care să învețe despre dimensiunile uceniciei, oameni care să învețe despre etică... Atunci lucrurile vor începe să se schimbe. Dar asta nu se va întâmpla mâine.
Problema este că imaginea politicienilor evanghelici va fi atât de pătată încât va avea un efect foarte negativ asupra bisericilor în ansamblu. Îmi pare rău că sunt un pic pesimist. Cred că există multe lucruri care ar trebui făcute și trebuie făcute, însă aceste lucruri nu vor schimba prea mult imaginea deja creată.
Sursă: Evangelical Focus