
Între compromis și compromitere | Mihai Dumitrașcu
„Sunt situații în care compromisul este bun.
De exemplu, când două țări discută despre reducerea armamentului nuclear, se ajunge la un compromis: „Renunț eu, renunți și tu. În cele din urmă, ambii suntem nemulțumiți, dar ca să menținem un anumit echilibru geostrategic ajungem la un compromis”.
Și în relațiile interumane avem nevoie să apelăm la astfel de înțelegeri pentru că altfel, dacă suntem persoane cu caractere mai puternice, când avem conflicte există riscul să distrugem relații. Un compromis poate aduce sănătate relațională, mai ales în familie.
În schimb, uneori poate fi vorba de opusul integrității. Dumnezeu are anumite standarde. De exemplu, să nu furăm este un standard pe care El nu-l negociază cu omul în niciun context. Orice compromis privitor la furt este un păcat, o lipsă de integritate, o neascultare de porunca lui Dumnezeu. Acest fapt se extinde la toate poruncile Domnului.
Pot face compromis atunci când nu este afectată aplicabilitatea legii lui Dumnezeu fiindcă sunt chemat să rămân statornic valorilor Scripturii.
„E frumos să vezi cum Dumnezeu îl binecuvântează pe cel cu inima curată, pe cel integru.”
Erau victimele unei fraude financiare, și acum puteau primi un apartament dacă depuneau un document fals
Aș vrea să vă dau un exemplu din biserica noastră: cu ani în urmă, o familie se califica pentru a obține apartament prin programul ANL. Se construiseră câteva blocuri în Galați, oamenii erau pe lista de așteptare, iar cineva influent le-a dat un sfat: „Ați putea avansa dacă ați aduce de la medicul vostru o hârtie din care să reiasă că ai voștri copii suferă de o boală. Astfel, primiți un punctaj foarte mare și urcați rapid în listă”. Era o adeverință pe care o depuseseră și alți părinți.
Îmi amintesc momentul în care acești părinți au venit să discutăm. Trebuie să menționez că ei avuseseră un apartament, pe care l-au vândut. Dacă vă amintiți momentul FNI (Fondul Național de Investiții, n. red.), știți că mii de oameni au fost păgubiți după prăbușirea firmei. Și ei și-au pierdut toți banii de pe apartament.
Așadar, acum n-au niciun apartament și au șansa de a obține unul. Ce e de făcut? A fost un moment delicat, dar n-am putut decât să-i încurajez să fie integri. Au reflectat, s-au rugat, și au decis că nu fac acest compromis.
Câteva luni mai târziu se declanșează o anchetă în primăria Galațiului, din care rezultă că toate documentele aduse de ceilalți părinți sunt false. Toți sunt descalificați, iar familia despre care vorbesc primește apartament.
E frumos să vezi cum Dumnezeu îl binecuvântează pe cel cu inima curată, pe cel integru.
Nu întotdeauna este ușor. Presiunile pot fi foarte mari. Dar este important să rămânem ancorați în Scriptură, dependenți de Dumnezeu, și El ne va da resursele necesare pentru a putea rămâne credincioși valorilor încredințate de El.”
Mihai Dumitrașcu este pastor la Biserica „Emanuel”, din Galați, și ne-a acordat acest interviu pentru emisiunea „Calea, Adevărul și Viața”, cu tema „Între integritate și compromis”. O poți vedea în întregime aici.
Articolul a fost publicat în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 12, nr. II), din martie-aprilie 2022, cu tema „Creștinul autentic”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista