
Impactul familiilor abuzive asupra copiilor
În casele în care apare violența domestică, copiii sunt în pericol de a suferi abuz fizic. Indiferent dacă copiii sunt abuzați fizic, efectele emoționale ale faptului că au fost martorii violenței domestice sunt foarte asemănătoare cu trauma psihologică a unei victime de abuz pedofil.
- Copiii sunt și ei victime. Chiar dacă nu sunt victima vizată, este tot abuz să privești alți membri ai familiei fiind abuzați.
- Copiii din casele unde apare violența domestică pot fi răniți indirect. Pot fi loviți când sunt aruncate lucruri din casă sau când sunt folosite arme. Copiii mici pot fi răniți dacă sunt ținuți în brațe de mamă când atacatorul o lovește.
- Copiii mai mari pot fi răniți dacă încearcă s-o apere pe mama lor.
- Ei tind să preia responsabilitatea pentru abuz.
- Ei suferă anxietate constantă că va urma o altă bătaie.
- Copiii din casele unde este violență domestică pot experimenta probleme cognitive sau de limbaj, întârzieri în dezvoltare, boli fizice legate de stres (cum ar fi dureri de cap, ulcer, urticarii) și probleme de auz și de vorbire.
- Fetele sunt mai predispuse să se retragă și riscă să fie neobservate ca un copil cu nevoie de ajutor.
- Experimentează frica de abandon.
- Pot deveni retrași, non-verbali și să manifeste comportamente regresive cum ar fi mârâitul și plânsul necontrolat.
- Sunt obișnuite problemele ca: dificultăți de somn și de mâncat, probleme de concentrație, anxietate generală și plângeri fizice (cum ar fi durerile de cap).
- Tind să aibă dificultăți la școală, inclusiv probleme de concentrare, performanțe școlare scăzute, dificultăți cu interacțiunea cu colegii și multe absențe de la școală.
- Adolescenții sunt în risc de eșec academic, să abandoneze școala, delicvenți, abuz de substanțe și dificultăți în relații.
- Stimă de sine scăzută.
- Copiii mai mici nu înțeleg semnificația abuzului observat și tind să creadă că au făcut ceva greșit. Aceasta duce la sentimente de vină, îngrijorare și anxietate.
- Copiii preadolescenți au o capacitate mai mare de a exterioriza emoțiile negative. În plus, față de simptomele obișnuite observate în anxietatea copilăriei (cum ar fi probleme cu somnul, cu mâncatul, coșmaruri), victimele de această vârstă arată o pierdere a interesului pentru activități sociale, retragere sau evitarea relațiilor cu covârstnicii, rebeliune și un comportament opozițional provocator la școală. Este obișnuit să se observe toane, iritabilitate, bătăi frecvente la școală sau cu frații, distrugerea proprietății și tratarea crudă şi abuzivă a animalelor. Ei tind să amenințe covârstnicii sau frații cu violență și încearcă să atragă atenția lovind sau sufocându-i pe covârstnici, sau membrii familiei.
- 97% din delicvenții juvenili au experimentat violența domestică în timpul creșterii lor.
- 63% din criminalii adolescenți au omorât bărbatul care o abuza pe mama lor.
- Experimentează vina pentru că nu pot opri abuzul sau pentru că-l iubesc pe abuzator.
- Suferă traumă emoțională severă și boli legate de stres.
- 35% din femeile abuzate sunt bătute în timpul sarcinii.
- Violența domestică afectează chiar și copiii nenăscuți, Fundația March of Dimes citează abuzul ca fiind singura cauză majoră a defectelor de naștere. Știu că ați crezut că abuzul de droguri este cea mai mare cauză a defectelor de naștere. Dar trebuie să luați în considerare faptul că mulți supraviețuitori ai abuzului amorțesc chinul de frica durerii emoționale și devastării care îi bântuie cu alcool și alte droguri.
- Mulți adulți rămân în relații abuzive pentru că au învățat să le tolereze din timpul copilăriei.
- 90% din părinții abuzivi și/sau neglijenți au fost abuzați și/sau neglijați în copilărie.
- Experimentează izolarea socială și dificultate în interacțiunea cu covârstnicii și adulții.
- Copiii crescuți în case abuzive suferă de vină și rușine pentru că se învinovățesc pentru abuzul din casa lor. Acest lucru cere ca să li se spună constant că nu este vina lor.
- Băieții care au fost martorii violenței domestice își vor bate partenerele ca adulți, mai mult decât băieții crescuți în case nonviolente.
Material extras din cartea Conspirația tăcerii de Joseph Paluszak, un manual care tratează probleme sensibile ce țin de abuz fizic, emoțional sau sexual. Comandă varianta tipărită la 20 lei, sau accesează http://alfaomega.tv/viata-spirituala/abuz pentru a accesa cartea completă, gratuit online.
Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin
Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 6.4 - Prin ce au demonii dreptul sa ne afecteze (iulie-august 2016). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista